martes, 13 de octubre de 2020

9 d'octubre al nostre col·le

Com tots sabreu, el 9 d’octubre va ser el dia de la Comunitat Valenciana, un dia que se celebra en les tres províncies: València, Castelló i Alacant.

Sempre t'ha agradat el 9 d'octubre perquè et donaven festa i si queia bé et podies enxampar un pont que ja volgueren uns altres, veritat? Però el que ara ens interessa és la història d'aquesta celebració, la que alguns diuen que és de les festivitats més antigues del món. Què va passar el 9 d'octubre perquè haja sigut triat entre els 365? Ací et contem la història:

El dia de la Comunitat Valenciana se celebra el dia 9 d'octubre perquè va ser el dia en què Jaume I el Conqueridor (Jaume I) va entrar definitivament a la ciutat, quan a la fi va aconseguir la rendició del rei musulmà Zayyan ibn Mardanish, després de mesos de setge. Durant aquesta espera va ser quan es va produir una de les curiositats de València, el motiu de la utilització de la ratapinyada com a símbol de la ciutat.
Des de fa segles, la festa se celebra en gran i de seguida els valencians van decidir sumar-li els seus clàssics petards (com no), fins que Felip V va prohibir les festivitats (una mica amargat el Felipito). Això sí, els valencians van saber com esquivar-li i crear altres tradicions: van començar a regalar-se massapans en senyal d'amor, ja que el 9 d'octubre és el dia de Sant Dionisio, el sant dels enamorats a València. Aquesta dolça tradició encara es manté i són els anomenats Mocadorà, massapans que es regalen a les dones amb la forma de les fruites i hortalisses típiques de l'horta valenciana en senyal d'afecte.

També és el dia gran de la Senyera, la bandera de la Comunitat Valenciana, que li la passeja pertot arreu perquè presidisca aquest dia.